Hører du mig?

Sidste blog post håndterede vigtigheden af at lytte. Dette indlæg vil takle nogle af de udfordringer der opstår, når vi lytter, og hvordan vi kan blive bedre til at lytte. Det virker sikkert oplagt, hvad vi kan gøre for at lytte bedre, men selv de bedste kommunikatorer må minde sig selv om disse: (1) snak mindre, (2) fjern ting der distraherer, (3) døm ikke for tidligt og (4) led efter kernen.

 1. Snak mindre – lad den anden person have scenen.
  “Vi er blevet givet to øre, men kun én mund sådan at vi kan lytte mere og tale mindre” (Zeno fra Citium). Nogle gange, når vi gerne vil udtrykke forståelse, gør vi det ved at give et eksempel fra vores eget liv, men når vi gør det, skal vi passe på ikke at være en scene-høg; forhindre personen i at dele, hvad de egentligt gerne ville have sagt. Vi har tendens til at snakke mere, når vi antager, at vi ved, hvad personen gerne vil frem til. Lad os ikke stole for meget på vores egne antagelser, men istedet vente med at formode, hvad personen siger til de er færdige med at dele, hvad de har på hjerte.
 2. Fjern ting der distraherer – væk med telefonen!
  Nutildags er det en forfærdelig vane at have sin telefon liggende på bordet ved siden af os, når vi lytter. Andre former for distraktioner er høje lyde i baggrunden eller folk der kommer ind af ud a lokalet. Overvej vigtigheden af at give sin fulde opmærksomhed til betydningsfulde emner og ryd lokalet for distraherende ting. Hvis det ikke er en mulighed, så tilbyd en mulighed for at tage snakken på et andet tidspunkt – og følg op!
 3. Døm ikke for tidligt – lyt først, derefter kan du evaluere.
  Som jeg nævnte tidligere under punktet “snak mindre,” har vi tendens til at antage, hvad personen der snakker gerne vil sige. Det er specielt et problem for os som lyttere at vente med en evaluering, hvis det personen siger strider imod vores holdning og synspunkter. Politiske debatter er håbløse på det punkt, og sjældent ønsker folk at opføre sig ligeledes. Overvej om der er mulighed for at de faktisk siger noget, der er sandt, før du formulerer et svar.
 4. Led efter kernen – pointen er…
  Nogle gange er det rigtig svært for den der taler, at komme frem til det de gerne vil sige. Det kender vi vidst alle til. I disse tilfælde, kan det være tørt at lytte og forholde sig fokuseret. Når folk deler, hvad de har på hjerte, er der typisk en grundlæggende idé og et perspektiv de deler fra. Det kræver lidt træning at samle trådene, men det kan hjælpe den der taler helt enormt at opfordre til lidt mere forklaring. Eksempler på det er: “Vil du ikke fortælle lidt mere om…” eller “Når du siger […], hvad betyder det for dig?” Et eksempel fra Biblen er, da disciple forsøger at forstå Jesu lignelser:

Hans disciple spurgte ham, hvad denne lignelse skulle betyde. Lukasevangeliet 8:9

Afslutningsvist – disse fire ting kan virke banale, men hvis du tænker tilbage, hvornår var den sidste gang du havde svært ved at lytte opmærksomt til en person, du faktisk holder vildt meget af? Jeg er helt klart ikke en ekspert, men jeg har skrevet denne blog, fordi jeg må minde mig selv om det.

 

 

Leave a Reply